1. Manyetik Alan: Güçlü bir mıknatıs, MRI tarayıcısının içinde güçlü bir manyetik alan oluşturur. Bu manyetik alan, vücudun su moleküllerindeki protonların manyetik alanla aynı hizaya gelmesine neden olur.
2. Radyofrekans (RF) Darbeleri: Daha sonra MRI tarayıcısından vücuda kısa radyofrekans (RF) dalga patlamaları yayılır. Bu RF darbeleri protonların hizalamasını bozarak onların "dönmesine" ve manyetik alana karşı hizalanmalarına neden olur.
3. Sinyal Alımı: RF darbeleri kapatıldıktan sonra protonlar manyetik alanla yeniden hizalanır ve radyofrekans sinyalleri biçiminde enerji açığa çıkarır. Bu sinyaller MRI tarayıcısı tarafından alınır.
4. Bilgisayar İşleme: Alınan sinyaller bir bilgisayar tarafından işlenir ve bilgisayar bunları vücuttaki proton yoğunluğu ve gevşeme sürelerindeki farklılıkları gösteren 3 boyutlu görüntülere dönüştürür.
5. Kontrast Ajanları: Belirli dokuların veya kan damarlarının görünürlüğünü arttırmak için vücuda kontrast maddeler enjekte edilebilir. Bu kontrast maddeleri dokuların manyetik özelliklerini değiştirerek MRI görüntülerinde daha parlak veya daha koyu görünmelerini sağlar.
Özetle, MRI, vücudun ayrıntılı kesitsel görüntülerini oluşturmak için manyetik alanları ve radyofrekans dalgalarını kullanarak doktorların çok çeşitli tıbbi durumları teşhis etmesine ve izlemesine olanak tanır.