|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | alternatif Tıp | kulak Mum
Sağlığı ve Hastalıkları

Bilgelik Ne Bilir

1. Sokratik cehalet :İnsanın kendi cehaletini kabul etmesi bilgeliğin başlangıcıdır.

- Örnek :Sokrates'in meşhur sözü:"Zeki olduğumu biliyorum çünkü hiçbir şey bilmediğimi biliyorum." Bu ifade, ne kadar çok öğrenirsek, ne kadar çok şey bilmediğimizi o kadar çok fark ettiğimizi ifade eden Sokratik paradoksu yansıtıyor.

2. Entelektüel dürüstlük :Bir şeyi bilmediğini itiraf edebilmek bilgeliğin göstergesidir.

- Örnek :Akıllı insan, elinde bir sorunun cevabı olmadığında "Bilmiyorum" demekten korkmaz. Bilmedikleri bir şeyi biliyormuş gibi davranmaktansa bilgisizliğini kabul etmenin daha iyi olduğunu anlıyorlar.

3. Alçakgönüllülük :Bilgelik ve ego ters orantılıdır. Öğrendikçe daha çok bilmediğimiz şeylerin olduğunu anlıyoruz.

- Örnek :Bir konuyu ilk öğrenmeye başladığımızda o konu hakkında her şeyi bildiğimizi düşünebiliriz. Ancak daha fazlasını öğrendikçe, hâlâ öğrenmemiz gereken ne kadar çok şey olduğunu fark etmeye başlıyoruz. Bu süreç alçakgönüllü olabilir ama aynı zamanda bilgeliğe giden yolda gerekli bir adımdır.

4. Merak :Bilgelik için öğrenme sevgisi şarttır. Etrafımızdaki dünya hakkında ne kadar meraklı olursak, o kadar çok öğrenecek ve büyüyeceğiz.

- Örnek :Bazı insanların bilgiye karşı doyumsuz bir susuzluğu var gibi görünüyor, her zaman çevrelerindeki dünya hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorlar. Bu insanlar genellikle en bilge olanlardır çünkü daima zihinlerini genişletirler.

5. Açık fikirlilik :Bilgelik, açık fikirli olmayı ve yeni fikirleri ve bakış açılarını değerlendirmeye istekli olmayı gerektirir.

- Örnek :Akıllı bir kişi, farklı bakış açılarını kabul etmeseler bile dinlemeye isteklidir. Her zaman başkalarından öğrenecek bir şeyler olduğunu bilirler.

6. Eleştirel düşünme :Bilgelik, eleştirel düşünebilmeyi ve sağlıklı yargılarda bulunabilmeyi gerektirir.

- Örnek :Bilge bir kişi kendi başına düşünebilir ve başkalarının fikirlerinden kolayca etkilenmez. Farklı argümanların artılarını ve eksilerini tartabilirler ve kanıt ve mantığa dayalı kararlar verebilirler.

7. Kişisel farkındalık :Bilgelik, güçlü ve zayıf yönlerimizin farkında olmayı ve kendimize dair gerçekçi bir bakış açısına sahip olmayı içerir.

- Örnek :Bilge kişi, hangi konularda iyi olduğunu, hangi konularda iyi olmadığını bilir. Yeteneklerini abartmazlar ya da küçümsemezler.

8. Empati :Bilgelik, başkalarını anlama ve empati kurma becerisini gerektirir.

- Örnek :Bilge bir kişi, kendisini başka birinin yerine koyabilir ve dünyayı onun bakış açısından görebilir. Bu onların başkalarına karşı daha şefkatli ve anlayışlı olmalarını sağlar.

9. Deneyim :Bilgelik, hatalarımızdan ve başarılarımızdan ders aldığımız için deneyimlerimizden gelir.

- Örnek :Hayatta ilerledikçe hatalar yapacağız. Ancak bu hatalardan ders alırsak daha akıllı oluruz.

10. Sabır :Bilgelikte gelişmek için sabırlı olmalıyız çünkü bu zaman ve çaba gerektirir.

- Örnek :Bilgelik bir gecede gelmez; uzun bir öğrenme, düşünme ve büyüme süreciyle gelir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır