Koltuk altınızda bezelye büyüklüğünde bir yumru oluşmasının birkaç nedeni vardır. Bazı olası nedenler şunlardır:
1. Lenf Düğümlerinin Şişmesi: Lenf düğümleri, lenfatik sistemin bir parçası olan, enfeksiyonlarla savaşmaya ve atıkların vücuttan atılmasına yardımcı olan küçük, fasulye şeklindeki yapılardır. Şişmiş lenf düğümleri, vücuttaki enfeksiyonlara veya diğer inflamatuar süreçlere yanıt olarak ortaya çıkabilir.
2. Fibrokistik Değişiklikler: Fibrokistik değişiklikler, meme dokusunda ve koltuk altları da dahil olmak üzere çevredeki bölgelerde topaklar veya kistlerin oluşmasına neden olabilen, kanserli olmayan meme ile ilgili durumlardır. Bu değişiklikler genellikle kadının adet döngüsü sırasındaki hormonal dalgalanmalarla ilişkilidir.
3. Lipomlar: Lipomlar, yağ hücrelerinden oluşan iyi huylu, kanserli olmayan büyümelerdir. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilirler ve dokunulduğunda yumuşak ve hareketli hissedebilirler.
4. Hidradenitis Suppurativa: Bu, koltuk altı, kasık veya derinin katlandığı diğer bölgelerdeki ter bezlerini etkileyen kronik inflamatuar bir cilt rahatsızlığıdır. Ağrılı topaklar veya apse oluşumuna neden olabilir.
5. Nadir Durumlar: Nadir durumlarda koltuk altında bezelye büyüklüğünde bir şişlik belirli kanser türleri gibi daha ciddi durumların da işareti olabilir. Ancak, bir yumrunun varlığının mutlaka kanserli olduğu anlamına gelmediğini unutmamak önemlidir.
Potansiyel nedenler ve kitlenin doğasını doğru bir şekilde teşhis etmenin önemi göz önüne alındığında, doktorunuzla veya fizik muayene yapabilecek, ek bilgi toplayabilecek ve uygun eylem tarzını belirleyebilecek bir sağlık uzmanıyla randevu almanız çok önemlidir. Gerekirse görüntüleme testleri, biyopsiler veya diğer teşhis prosedürlerini önerebilirler. Bir yumrunun nedeninin doğru tanımlanması profesyonel tıbbi uzmanlık gerektirdiğinden, kendi kendine teşhisten kaçınılmalıdır.