Başın arkasındaki şişkinliğin olası nedenleri:
* Yağ kisti . Yağ kistleri cilt bezlerinin kanserli olmayan büyümeleridir. Genellikle yumuşak ve hareketli hissederler ve vücudun herhangi bir yerinde görünebilirler.
* Lipom . Lipomlar yağ hücrelerinin kanserli olmayan büyümeleridir. Yumuşak ve hamurlu bir his verirler ve onlara dokunduğunuzda hareket edebilirler. Lipomlar her yerde büyüyebilir ancak en çok boyun, sırt, omuzlar ve kollarda görülürler.
* Dermoid kist . Dermoid kistler cilt, saç ve diğer dokuları içerebilen nadir, kanserli olmayan büyümelerdir. Genellikle doğumda bulunurlar ve herhangi bir yerde ortaya çıkabilirler, ancak en çok saçlı deri, yüz ve boyunda görülürler.
* Pilomatriksoma . Pilomatriksomalar saç foliküllerinin kanserli olmayan büyümeleridir. Genellikle sert ve sıkı hissederler ve vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilirler, ancak en yaygın olarak baş, boyun ve kollarda görülürler.
* Hematomlar . Hematomlar kan damarlarının dışında kan birikmesidir. Genellikle kafaya bir darbe veya yaralanma sonrasında ortaya çıkarlar.
* Enfeksiyonlar . Bakteriyel veya mantar enfeksiyonları başın arkasında şişlik oluşmasına neden olabilir.
* Cilt kanseri . Nadir durumlarda başın arkasındaki şişlik cilt kanseri belirtisi olabilir. Eğer yumru sertse, huysuzsa, kanıyorsa veya iyileşmiyorsa bu daha olasıdır.
Ne zaman doktora görünmeli:
Aşağıdaki durumlarda bir doktora görünmeniz önemlidir:
- Yumru hızla büyüyor
- Yumru ağrıya veya başka semptomlara neden oluyor
- Topağın boyutunda, şeklinde, renginde veya dokusunda değişiklik olması
- Yumru geçmiyor veya tekrarlanıyor
- Vücudunuzda birden fazla kitle var
- Yumrudan endişeleniyorsun
Doktorunuz aşağıdaki gibi testler önerebilir:
- Fizik muayene . Doktor yumruyu inceleyecek ve boyut, şekil, renk veya dokuda herhangi bir değişiklik olup olmadığını hissedecektir.
- Biyopsi . Doktor mikroskop altında incelemek için yumrudan küçük bir doku parçası alabilir.
- Görüntüleme testleri . Yumru ve çevresinin daha iyi görülebilmesi için MRI veya CT taramaları gibi görüntüleme testleri kullanılabilir.
Tedavinin seyri yumrunun nedenine bağlı olacaktır. Kanserli olmayan topaklar tek başına bırakılabilir veya cerrahi olarak çıkarılabilir. Kanserli topaklar daha agresif tedavi gerektirecektir.