1. Raynaud Sendromu:Raynaud sendromu, soğuk havaya veya duygusal strese tepki olarak parmakların (ve bazen ayak parmaklarının) önce beyaza, maviye, sonra da mora dönüştüğü bir durumdur. Etkilenen bölgelerdeki küçük kan damarları geçici olarak daralarak kan akışını kısıtladığında ortaya çıkar. Raynaud sendromu birincil (kendi başına ortaya çıkan) veya altta yatan diğer tıbbi durumlara ikincil olabilir.
2. Donma:Aşırı soğuk sıcaklıklara uzun süre maruz kalma nedeniyle cilt ve alttaki dokuların donması sonucu donma meydana gelir. Donmuş dokular soluk, mumsu veya mavimsi-mor renkte görünebilir. Donma, cilde ve alttaki yapılara zarar verebilir ve ciddi olması durumunda doku kaybına neden olabilir.
3. Buerger Hastalığı:Tromboanjiitis obliterans olarak da bilinen Buerger hastalığı, el ve ayaklardaki küçük atardamar ve toplardamarların iltihaplanması ve daralmasıyla karakterize nadir görülen bir hastalıktır. Bu, etkilenen bölgelere kan akışının ve oksijen beslemesinin azalmasına yol açarak parmakların mor veya mavimsi görünmesine neden olabilir. Buerger hastalığı sıklıkla sigara ve tütün kullanımıyla ilişkilidir.
4. Derin Ven Trombozu (DVT):Derin ven trombozu, genellikle bacakta bulunan derin bir toplardamarda kan pıhtısı oluştuğunda meydana gelir. Bazı durumlarda DVT, pelvis veya karın damarlarına ve hatta akciğerlere kadar uzanabilir. Kan pıhtısı parmaklardan kanı çeken damarları etkiliyorsa, parmakların mor veya şişmiş görünmesine neden olabilir.
5. Siyanoz:Siyanoz, kandaki yetersiz oksijen nedeniyle ciltte veya mukozalarda mavimsi veya morumsu bir renk değişikliği anlamına gelir. Kalp kusurları, akciğer hastalıkları veya bazı toksinler veya ilaçlar gibi altta yatan çeşitli tıbbi durumların bir belirtisi olabilir.
6. Damar Bozuklukları:Periferik arter hastalığı, ateroskleroz veya vaskülit gibi diğer damar bozuklukları da parmaklarda koyu mor renk değişikliğine yol açabilir. Bu koşullar arterleri ve damarları etkiler ve ekstremitelere kan akışını kısıtlayabilir.
Kalıcı koyu mor parmaklar veya parmaklarınızın renginde veya sıcaklığında değişiklikler yaşıyorsanız, uygun değerlendirme ve yönetim için bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.