1. Diş eti kanaması: Bu, ağızda metalik bir tadın yaygın bir nedenidir. Diş etleri kanarken kan tükürükle karışarak metalik bir tat oluşturabilir.
2. Sinüs Enfeksiyonları: Sinüslerdeki enfeksiyonlar veya iltihaplanmalar, mukus ve basınç birikmesine neden olabilir, bu da tat tomurcuklarını etkileyebilir ve metalik bir tada neden olabilir.
3. Diş Sorunları: Kötü ağız hijyeni, çürükler veya diş enfeksiyonları iltihaplanmaya ve diş eti kanamasına neden olarak ağızda metalik bir tada neden olabilir.
4. İlaçlar: Antibiyotikler, kemoterapi ilaçları ve bazı antidepresanlar gibi bazı ilaçlar, yan etki olarak metalik bir tada neden olabilir.
5. Hamilelik: Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler tat tomurcuklarını etkileyerek ağızda metalik tat da dahil olmak üzere tat değişikliklerine yol açabilir.
6. Altta yatan Tıbbi Durumlar: Bazı durumlarda metalik tat, diyabet, böbrek hastalığı, karaciğer sorunları veya belirli kanser türleri gibi altta yatan sağlık sorunlarının bir işareti olabilir.
7. Metallere Maruz Kalma: Bakır veya cıva gibi bazı metallerle temas halinde olmak ağızda metalik bir tada neden olabilir.
8. Ağız Kuruluğu: Tükürük eksikliği tat değişikliklerine ve metalik tada neden olabilir. Ağız kuruluğu dehidrasyon, bazı ilaçlar veya tıbbi durumlardan kaynaklanabilir.
9. Koku Bozuklukları: Koku duyusu ile ilgili sorunlar tat algısını etkileyebilir. Parosmi gibi bazı koku bozuklukları, metalik tat da dahil olmak üzere, tat duyusunun bozulmasına yol açabilir.
10. COVID-19 Enfeksiyonu: Bazı durumlarda, özellikle erken evrelerde, ağızda metalik bir tat oluşmasının, COVID-19 enfeksiyonunun bir belirtisi olduğu rapor edilmiştir.
Ağzınızda kalıcı veya açıklanamayan metalik bir tat hissederseniz nedenini belirlemek ve uygun tedaviyi veya yönetimi almak için bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.