1. Gastrointestinal Sorunlar:Safra kusması, mide iltihabı (gastrit), bağırsak iltihabı (enterit) veya beslenme bozukluğu (alışılmadık veya bozuk bir şey yemek) gibi çeşitli gastrointestinal durumların bir belirtisi olabilir. Köpeğinizin yutulmuş bir oyuncak veya kemik gibi yabancı cisim tıkanıklığı varsa ve bu da gastrointestinal rahatsızlığa neden olursa safra kusması da meydana gelebilir.
2. Karaciğer Hastalığı:Safra kusması aynı zamanda karaciğer yetmezliği veya fonksiyon bozukluğu gibi bir karaciğer sorununu da gösterebilir. Karaciğer düzgün çalışmadığında safra üretiminde dengesizliğe yol açabilir ve safra kusmasına neden olabilir.
3. Pankreatit:Pankreas iltihabı olan pankreatit, safra kusması da dahil olmak üzere kusmaya neden olabilir. Pankreas sindirim için gerekli enzimleri üretir ve iltihaplandığında mide-bağırsak rahatsızlıklarına yol açabilir.
4. Safra Tıkanıklığı:Daha az yaygın olarak safra kusması, safranın karaciğerden bağırsaklara akışını bir şeyin bloke ettiği safra tıkanıklığından kaynaklanabilir. Buna safra taşları, tümörler veya diğer anatomik anormallikler dahildir.
5. Hareket Hastalığı:Hareket hastalığı köpeklerde safra kusması da dahil olmak üzere kusmaya neden olabilir. Bu özellikle seyahat hastalığına yatkın olan yavru köpeklerde yaygındır.
6. Boş Mide:Bazen köpeğinizin midesi boşsa safra kusması meydana gelebilir. Bu, köpek uzun bir süre yemek yemediğinde veya mide içeriğini boşaltan yoğun kusma dönemleri yaşadığında meydana gelebilir.
Köpeğiniz safra kusuyorsa doğru teşhis ve tedavi için veteriner hekime başvurmanız önemlidir. Veterineriniz, altta yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi sağlamak için fizik muayene, kan tahlili ve karın görüntülemesi (örn. X ışınları veya ultrason) gibi gerekli testleri yapacaktır.