1. Hormonal Değişiklikler :Doğum yaptıktan sonra anne köpeğin progesteron seviyelerinde ani bir düşüş yaşanır. Bu hormonal değişim, göbek kordonunu ısırmak da dahil olmak üzere bir dizi annelik davranışını tetikler. Progesteronun annelik davranışını engellediği gösterilmiştir ve araştırmalar, azalan progesteron düzeylerinin, köpekler de dahil olmak üzere çeşitli memelilerde annelik davranışlarının sergilenmesiyle yakından ilişkili olduğunu göstermiştir.
2. Yavru Köpekten Uyarılma :Yeni doğmuş yavru köpeğin hareketleri, ağlaması ve annesinin karnını yalaması, onu göbek bağını ısırmaya daha da teşvik eden dokunsal uyarı sağlar. Bu uyarı, plasentanın engelleyici sinyallerinin yokluğuyla birleştiğinde anneyi, göbek kordonunu kesmek ve plasentayı yutmak gibi yavru bakımı için gerekli görevleri yerine getirmeye teşvik eder.
3. Koku İşaretleme :Göbek kordonunu ısırmak aynı zamanda anne köpeğin yavrularını tanımasına ve tanımlamasına yardımcı olan koku işaretleyicilerinin de salınmasına neden olur. Bu koku işaretleme davranışı, anne-yavru bağının oluşumuna katkıda bulunur ve annenin yavrularını çöpteki diğerlerinden ayırmasına yardımcı olur.
4. Hijyen :Göbek kordonunu ısırmak, plasentayı çıkararak ve göbek kordonunun enfeksiyon kapmasını önleyerek hijyenin korunmasına yardımcı olur. Anne köpek ayrıca kalan doğum sıvılarını gidermek ve temizliği artırmak için yavruyu yalayabilir ve temizleyebilir.
Tüm anne köpeklerin göbek bağını ısırmadığını unutmamak önemlidir. Bazıları içgüdüsel olarak onu temiz bir şekilde çiğneyebilir, bazıları ise yırtabilir veya küçük bir kütük bırakabilir. Ancak anne köpeklerin büyük çoğunluğu, yavrularının hayatta kalması ve refahında hayati bir rol oynayan bu doğuştan gelen davranışa sahiptir.