|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Alıntılar sokması | köpek Alıntılar
Sağlığı ve Hastalıkları

Köpeğinizin nöbet geçirip geçirmediğini nasıl anlarsınız?

Köpeğinizdeki bir nöbetin belirti ve semptomlarını tanımak, onların sağlığı ve veterinerin derhal ilgilenmesi için çok önemlidir. Nöbetler beyindeki anormal elektriksel aktivitenin neden olduğu nörolojik olaylardır. Köpeğinizin nöbet geçirip geçirmediğini şu şekilde belirleyebilirsiniz:

1. Ani Bilinç Kaybı:

Nöbet sırasında köpeğiniz aniden yere yığılabilir veya tepkisiz hale gelebilir. Çevrelerinden habersiz görünerek sesinize veya dokunuşunuza yanıt vermeyebilirler.

2. Vücut Sertleştirme ve Sarsma:

Nöbetin en yaygın belirtilerinden biri kontrolsüz kas kasılmalarıdır. Bunlar hafif seğirme veya titremeden uzuvların, başın ve vücudun şiddetli sallanması veya sarsılmasına kadar değişebilir.

3. Aşırı Salya:

Bazı köpekler nöbet sırasında ağızda aşırı tükürük veya köpük üretebilir. Bunun nedeni tükürük üretiminin artması ve anormal beyin aktivitesinin neden olduğu yutma güçlüğüdür.

4. İstemsiz Hareketler:

Nöbet sırasında köpeğiniz bacaklarıyla kürek çekmek veya başını bir yandan diğer yana sallamak gibi olağandışı hareketler gösterebilir.

5. Mesane ve Bağırsak Kontrolü Kaybı:

Nöbetler bazen istemsiz idrara çıkma veya dışkılamaya neden olabilir. Bunun nedeni, bu vücut fonksiyonlarını kontrol etmekten sorumlu kasların nöbet aktivitesinden etkilenmesidir.

6. Hızlı Göz Hareketi (REM):

Nöbet geçiren köpekler, gözleri kapalı olsa bile hızlı göz hareketleri sergileyebilir. Bu göz hareketleri REM uykusu sırasında görülenlere benzer.

7. Geçici Körlük:

Bazı köpekler nöbet sırasında geçici körlük yaşayabilir. Yönleri bozulmuş gibi görünebilir veya düzgün göremiyormuş gibi nesnelere çarpabilirler.

8. Karışıklık ve Yönelim Bozukluğu:

Bir nöbetten sonra köpeğinizin kafası karışmış ve yönünü şaşırmış gibi görünebilir. Amaçsızca dolaşabilirler veya tanıdık insanları ve yerleri tanımakta zorluk çekebilirler.

9. Hızlı Nefes Alma ve Hızlı Nefes Alma:

Nöbetler kalp atış hızının ve solunum hızının artmasına neden olabilir. Köpeğiniz nöbet bittikten sonra bile aşırı nefes nefese kalabilir veya hızlı nefes alabilir.

10. Süre:

Nöbetler birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürebilir. Bir nöbet beş dakikadan uzun sürerse veya birden fazla nöbet hızlı bir şekilde art arda meydana gelirse, bu tıbbi bir acil durum olarak kabul edilir ve acil veteriner müdahalesi gerektirir.

11. Nöbet Sonrası Davranış:

Bir nöbetin ardından köpeğiniz yorgun, uyuşuk görünebilir ve hatta bir süre derin uyuyabilir. Bu, iyileşme sürecinin normal bir parçasıdır.

Köpeğinizin nöbet geçirdiğinden şüpheleniyorsanız sakin olmanız ve aşağıdakilere dikkat etmeniz önemlidir:

- Nöbetin tarihi ve saati

- Nöbetin süresi

- Köpeğinizin nöbet sırasında ve sonrasında gösterdiği belirtiler

- Biliniyorsa olası tetikleyiciler

Köpeğinizin durumunu doğru bir şekilde değerlendirmelerine ve en iyi tedavi yöntemini belirlemelerine yardımcı olmak için konsültasyon sırasında veterinerinize bu bilgiyi verin.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır