|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Alıntılar sokması | köpek Alıntılar
Sağlığı ve Hastalıkları

Köpeklerde mantar enfeksiyonunun nedenleri nelerdir?

Bilimsel olarak Malassezia dermatiti olarak bilinen maya enfeksiyonlarına birincil veya ikincil nedenler neden olabilir. İşte ayrıntılı açıklamalar:

Birincil Neden:

1. Malassezia'da Aşırı Büyüme: Köpeklerin derilerinde herhangi bir soruna yol açmadan doğal olarak Malassezia mayası bulunabilir. Bununla birlikte, Malassezia'nın aşırı büyümesi, maya cilt florasının normal dengesini bozduğunda enfeksiyona yol açabilir. Bu aşırı büyüme, sıcak, nemli ortamlar, hormonal dengesizlikler veya bazı ilaçlar gibi çeşitli faktörler tarafından tetiklenebilir.

2. Genetik Yatkınlık: Bazı köpek ırkları genetik faktörlerden dolayı mantar enfeksiyonlarına daha yatkındır. Bunlara West Highland White Terrier, Cocker Spaniel, Shar Peis, Basset Hounds ve Poodle dahildir.

3. Altta yatan Cilt Sorunları :Alerjiler, dermatit veya cilt yaralanmaları gibi altta yatan cilt sorunları, Malassezia mayasının gelişmesi için ideal bir ortam sağlayabilir.

İkincil Neden:

Maya enfeksiyonları ayrıca köpeklerde altta yatan diğer tıbbi durumların ikincil bir komplikasyonu olarak da gelişebilir:

1. Alerjiler :Çevresel veya gıda alerjileri yoğun kaşıntıya neden olabilir, bu da maya büyümesi için uygun bir ortam yaratan cilt hasarına yol açabilir.

2. Hipotiroidizm :Düşük tiroid hormonu seviyeleri, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olarak Malassezia mayasının aşırı büyümesine neden olabilir.

3. Cushing Hastalığı :Bu hormonal bozukluk aşırı steroid üretimine yol açarak bağışıklık sistemini baskılayabilir ve mantar enfeksiyonu riskini artırabilir.

4. Diyabet :Yönetilmeyen diyabet, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve mantar enfeksiyonları da dahil olmak üzere enfeksiyonlara karşı duyarlılığın artmasına neden olabilir.

5. İmmünsüpresif İlaçlar :Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar (örn. kemoterapi, kortikosteroidler) alan köpeklerin maya enfeksiyonlarına yakalanma olasılığı daha yüksek olabilir.

6. Cilt Yaralanmaları :Derideki yaralar, kesikler veya ameliyat bölgeleri Malassezia mayasıyla enfekte olabilir ve bu da maya enfeksiyonuna yol açabilir.

7. Kulak Enfeksiyonları :Kulaklarda maya enfeksiyonları da sıklıkla otitis eksternanın (dış kulak kanalının iltihabı) ikincil bir komplikasyonu olarak ortaya çıkabilir.

Altta yatan nedenin doğru şekilde teşhis edilmesi ve ele alınması durumunda maya enfeksiyonlarının etkili bir şekilde tedavi edilebileceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle, köpek sahiplerinin, köpeklerinin mantar enfeksiyonuna sahip olabileceğinden şüpheleniyorlarsa, uygun teşhis ve tedaviyi sağlamak için bir veterinere danışmaları çok önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır