Kinin:Tonik su ve diğer bazı içeceklerde bulunan bir bileşiktir. Yoğun acılığıyla bilinir ve sıklıkla içeceklere acı bir tat katmak için kullanılır.
Kafein:Kafein kahve, çay ve diğer içeceklerde bulunan bir uyarıcıdır. Özellikle yüksek konsantrasyonlarda acı bir tada katkıda bulunabilir.
Şerbetçiotu:Şerbetçiotu bira yapımında kullanılan bir bitkidir. Tipik olarak belirli bira tarzlarında arzu edilen biraya acı bir tat verebilirler.
Narenciye kabuğu:Portakal, greyfurt ve limon gibi turunçgillerin kabukları acı bir tada sahip olabilir. Genellikle yemek pişirmede ve fırınlamada lezzetli ve acı bir tat katmak için kullanılır.
Bazı sebzeler:Brokoli, Brüksel lahanası ve lahana gibi bazı sebzelerin tadı biraz acı olabilir. Sebzelerin uygun şekilde pişirilmesi veya baharat eklenmesiyle bu acılık azaltılabilir.
Olgunlaşmamış meyveler:Muz, şeftali ve armut gibi olgunlaşmamış meyveler acı bir tada sahip olabilir. Bu acılık genellikle meyve olgunlaştıkça kaybolur.
Yanmış veya aşırı pişmiş yiyecekler:Yiyeceklerin aşırı pişirilmesi veya yanması acı bir tada neden olabilir. Bunun nedeni, yiyecek ısıtıldığında meydana gelen Maillard reaksiyonunun acı bileşikler üretebilmesidir.
Bazı ilaçlar:Antibiyotikler gibi bazı ilaçlar yan etki olarak ağızda acı tada neden olabilir.
Ağzınızda bu yaygın nedenlerden herhangi biriyle ilişkili olmayan acı bir tat hissediyorsanız, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu dışlamak için bir doktora danışmanız önemlidir.