Ancak bazı parazitler konakçılarında ciddi hastalıklara ve hatta ölüme neden olabiliyor. Bu durum, HIV/AIDS veya diğer bağışıklık yetersizliği bozukluklarında olduğu gibi, konağın bağışıklık sisteminin tehlikeye girdiği durumlarda daha sık görülür.
Konakçılarını zayıflatan ancak öldürmeyen bazı parazit örnekleri şunlardır:
* Sıtma:Sıtmaya Plasmodium adı verilen tek hücreli bir parazit neden olur. Enfekte dişi Anofel sivrisineklerinin ısırıkları yoluyla insanlara bulaşır. Sıtma ateş, titreme ve anemi gibi semptomlara neden olur. Ağır vakalarda sıtma ölümcül olabilir.
* Tüberküloz:Tüberküloza Mycobacterium tuberculosis adı verilen bir bakteri neden olur. Enfekte bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşmasıyla havaya yayılır. Tüberküloz genellikle akciğerleri etkiler ancak vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Tüberkülozun belirtileri arasında öksürük, ateş, kilo kaybı ve yorgunluk yer alır. Ağır vakalarda tüberküloz ölümcül olabilir.
* Kancalı kurt:Kancalı kurtlar tropik ve subtropikal bölgelerde bulunan bağırsak parazitleridir. Kirlenmiş toprakla temas yoluyla insanlara bulaşırlar. Kancalı kurt enfeksiyonu karın ağrısı, ishal ve anemi gibi semptomlara neden olabilir. Ağır vakalarda kancalı kurt enfeksiyonu yetersiz beslenmeye ve büyümenin yavaşlamasına neden olabilir.
* Schistosomiasis:Schistosomiasis, Schistosoma adı verilen bir trematod parazitinden kaynaklanır. Kirlenmiş su ile temas yoluyla insanlara bulaşır. Schistosomiasis karın ağrısı, ishal ve kanlı idrar gibi semptomlara neden olabilir. Şiddetli vakalarda şistozomiyaz karaciğer hasarına, böbrek yetmezliğine ve kısırlığa yol açabilir.