Önemli Noktalar:
1. Öznel Algı :Frekans yanılsaması nesnel bir ölçümden ziyade bireyin öznel deneyimi ve algısıyla ilgilidir.
2. Fazla Tahmin Etme ve Az Tahmin Etme :İnsanlar daha akılda kalıcı, medyada daha fazla yer alan veya güçlü duygusal etkiye sahip olayların sıklığını olduğundan fazla tahmin edebilirler. Tersine, daha az akılda kalan veya kalıcı bir izlenim bırakmayan olayların sıklığını hafife alabilirler.
3. Bilişsel Buluşsal Yöntem :Frekans yanılsaması genellikle zihnin bilgiyi hızlı bir şekilde değerlendirmek ve işlemek için kullandığı bilişsel buluşsal yöntemler veya zihinsel kısayollar tarafından yönlendirilir. Bu buluşsal yöntemler kullanılabilirlik, temsil edilebilirlik ve sabitleme gibi faktörlerden etkilenebilir.
4. Örnekler :
- Frekans Yanılsaması: İnsanlar, görülme sıklığı farklı olmasa da, "11" rakamıyla diğer rakamlardan daha sık karşılaştıklarını düşünebilirler.
- Olumsuzluk Yanılsaması: Olumsuz olaylara bağlı duygusal yoğunluk nedeniyle insanlar olumsuz olayların olumlu olaylardan daha sık meydana geldiğini algılayabilirler.
- Tanıdıklık Yanılsaması: İnsanlar daha tanıdık veya yaygın olarak karşılaşılan sözcük veya kavramların sıklığını olduğundan fazla tahmin edebilirler.
5. Etki :Frekans yanılsaması karar almayı, fikirleri ve bireylerin çevrelerindeki dünyayı algılama ve yorumlama şeklini etkileyebilir. Önyargılara ve yanlış yargılara yol açabilir.
6. Bilişsel Önyargı: Frekans yanılsaması, bilişsel önyargıların (irrasyonel sonuçlara veya yargılamalara yol açabilen sistematik düşünme hataları) şemsiyesi altına girer.
7. Aşırı Güven :Frekans yanılsaması, insanların geçmiş başarıların sıklığını veya kendi tahminlerinin doğruluğunu abarttığı aşırı güvene katkıda bulunabilir.
Frekans yanılsamasının çeşitli etkileri olabilirken, insan algısının ve bilişinin karmaşık doğasını vurguluyor. Bu olguyu anlamak ve farkında olmak, bireylerin öznel deneyimlerini eleştirel bir şekilde değerlendirmelerine ve olayların sıklığına ilişkin daha objektif değerlendirmeler yapmalarına yardımcı olabilir.