Çekirgelerin antenleri, her biri bir koku alma reseptörü içeren küçük tüylerle kaplıdır. Bu reseptörler, bitkiler, diğer böcekler ve yırtıcı hayvanlar tarafından salınanlar da dahil olmak üzere çok çeşitli kimyasal bileşikleri tespit edebilir. Bir çekirge bir kimyasal bileşiğin kokusunu aldığında, antenindeki reseptörler beyne bir sinyal gönderir, beyin de bu sinyali yorumlayarak uygun tepkiyi tetikler.
Örneğin çekirge, yemeyi sevdiği bir bitkinin kokusunu alırsa bitkiye doğru hareket eder. Yırtıcı bir hayvanın kokusunu alırsa kokunun kaynağından uzaklaşacaktır. Ve eğer potansiyel bir eşin kokusunu alırsa, eşe doğru ilerleyecek ve ona kur yapmaya başlayacaktır.
Çekirgeler yiyecek bulmak için koku alma duyularını da kullanırlar. Bitkiler zarar gördüğünde veya yenildiğinde salınan kimyasalların kokusunu alabilirler. Bu onların iyi durumdaki bitkileri bulmasına ve diğer böcekler veya hayvanlar tarafından zarar görmüş bitkilerden kaçınmasına olanak tanır.
Çekirgelerin hayatta kalması için koku alma duyusu çok önemlidir. Yiyecek bulmalarına, yırtıcı hayvanlardan kaçınmalarına ve eş bulmalarına olanak tanır. Koku alma duyusu olmasaydı çekirgeler yırtıcı hayvanlara karşı çok daha savunmasız kalacak ve yiyecek bulmakta zorlanacaklardı.