Rh negatif bir anne, Rh pozitif bir fetüs taşıdığında, bağışıklık sistemi, fetüsün kırmızı kan hücrelerindeki Rh faktörünü yabancı olarak tanıyabilir ve ona karşı antikorlar üretebilir. Bu antikorlara anti-Rh antikorları denir. Anti-Rh antikorları plasentayı geçip fetal dolaşıma girerse, Rh-pozitif kırmızı kan hücrelerine yapışabilir ve bunların parçalanmasına neden olarak fetusta hemolitik anemi adı verilen bir duruma yol açabilir.
Daha sonraki bir hamilelikte, eğer baba yine Rh pozitifse, annenin önceki hamilelikten kalma anti-Rh antikorları annenin kan dolaşımında hâlâ mevcut olabilir. Bu antikorlar plasentayı geçebilir ve ikinci fetüsün Rh pozitif kırmızı kan hücrelerine saldırarak hemolitik anemiye daha erken ve daha şiddetli neden olabilir. Bu, yeni doğan bebekte düşük, ölü doğum veya ciddi anemi gibi komplikasyonlara yol açabilir.
Bu sorunun önüne geçmek için Rh pozitif bebeğe hamile olan Rh negatif annelere RhoGAM (Rh immunoglobulin) adı verilen ilaç verilmektedir. RhoGAM, plasentayı geçmiş olabilecek tüm Rh pozitif kırmızı kan hücrelerine bağlanan ve annenin bağışıklık sisteminin kendi anti-Rh antikorlarını üretmesini önleyen bir antikordur. Bu, gelecekteki Rh pozitif fetüslerin hemolitik anemiden korunmasına yardımcı olur.
Bu nedenle, Rh negatif bir anneyseniz ve daha önce gebeliğin 45. gününden sonra sonlandırılan bir hamileliğiniz varsa, Rh durumunuzu doktorunuzla konuşmanız ve gelecekteki gebeliklerde herhangi bir komplikasyonu önlemek için uygun tıbbi bakım almanız önemlidir.