1) Düzenli ilişki :Özellikle doğurganlık döneminde (yumurtlamadan önceki 5 günlük dönem ve yumurtlama dahil) günaşırı veya haftada en az iki kez seks yapmayı hedefleyin.
2) Yumurtalamayı takip edin :Hamile kalmak için en iyi zamanı belirlemek için bir yumurtlama tahmin kiti (OPK) kullanın veya bazal vücut sıcaklığınızı (BBT) çizelgeleyin.
3) Sağlıklı beslenme :Bol miktarda meyve, sebze ve tam tahıl yiyin. Yağsız et, balık, yumurta ve fasulye gibi iyi protein kaynaklarını ekleyin. Aşırı kafein ve alkolden kaçının.
4) Takviyeler :Üreme sağlığını ve bebek gelişimini desteklemek için folik asit ve doğum öncesi multivitamin almayı düşünün.
5) Sağlıklı kilo :Sağlıklı kilonuzu koruyun. Obez veya zayıf olmak doğurganlığı etkileyebilir.
6) Stresi yönetin :Kronik stres hormon düzeylerini ve doğurganlığı etkileyebilir. Egzersiz, yoga veya meditasyon gibi rahatlamanın sağlıklı yollarını bulun.
7) Kayıt tutun :Adet döngülerinizi, cinsel ilişkinizi ve yaşadığınız belirtileri takip edin. Bu bilgiyi doktorunuz veya ebenizle paylaşın.
8) Tıbbi değerlendirme :Bir yıl denemenize rağmen hamile kalamıyorsanız daha ileri değerlendirme ve tedavi seçenekleri için bir doğurganlık uzmanına görünmeyi düşünün.