1. Doğum Sonrası Amenore: Doğumdan sonra kadınların hormonal değişiklikler ve emzirme nedeniyle bir süre amenore (adet görmeme) yaşaması yaygındır. Bu birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir.
2. Emzirme: Emzirme bazı kadınlarda yumurtlamayı ve menstruasyonu baskılayabilir. Bu laktasyonel amenore olarak bilinir ve yalnızca emziren ve henüz bebeklerine katı gıdalar vermemiş kadınlarda daha sık görülür.
3. Hipotalamik Amenore: Stres, aşırı egzersiz, düşük vücut ağırlığı ve bazı tıbbi durumlar, beynin hormonların ve yumurtlamanın düzenlenmesinden sorumlu kısmı olan hipotalamusun normal işleyişini bozabilir. Bu, kaçırılmış veya düzensiz adet dönemlerine yol açabilir.
4. Polikistik Over Sendromu (PCOS): PKOS, yumurtlamayı etkileyen ve düzensiz veya adet olmamasına neden olabilen hormonal bir hastalıktır. Yumurtalıklarda çok sayıda küçük kist varlığı, belirli hormonların (androjenler gibi) yüksek seviyeleri ile karakterize edilir ve sıklıkla sivilce, yüzde veya vücutta aşırı kıllanma ve kilo alımı gibi semptomlarla ilişkilendirilir.
5. Tiroid Sorunları: Hipotiroidizm (az aktif tiroid) veya hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid) gibi tiroid bozuklukları adet döngülerini etkileyebilir ve adet gecikmesine veya düzensiz dönemlere neden olabilir.
6. Hamilelik: Regl döneminizi uzun süre kaçırdıysanız hamilelik olasılığını dışlamak önemlidir. Emzirirken adet döngüsü düzenli olmasa bile hamile kalmanız mümkündür.
Adetinizin geciktiği ve hamile kalmakta zorluk çektiğiniz konusunda endişeleriniz varsa, değerlendirme için bir sağlık uzmanına başvurmanız önerilir. Altta yatan nedeni belirlemek ve hamile kalmanıza yardımcı olacak uygun tedavi veya müdahaleleri önermek için kan tahlili, hormon testleri veya görüntüleme çalışmaları gibi ilgili testleri yapabilirler.