Artan peristaltizm ve eşlik eden gürleyen seslerin bazı yaygın nedenleri şunlardır:
1. Belirli yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi:Lif oranı yüksek veya belirli karbonhidratlar içeren belirli yiyecekler, gaz üretiminin ve peristaltizmin artmasına neden olabilir. Kafeinli içecekler ve gazlı içecekler de sindirim sisteminde gaz birikmesine neden olabilir.
2. Sindirim bozuklukları:İrritabl bağırsak sendromu (IBS), inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) veya gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) gibi çeşitli sindirim koşulları normal peristaltizmi bozabilir ve aşırı guruldamaya veya şişkinliğe neden olabilir.
3. Hormon düzeylerinde değişiklikler:Bazı kadınlar, hormonal değişikliklere bağlı olarak adet döngüsünün hemen öncesinde veya sırasında peristaltizmde ve sindirim aktivitesinde bir artış yaşarlar.
4. Hızlı yemek:Hızlı yemek yemek veya yemek yerken konuşmak daha fazla hava yutulmasına neden olabilir, bu da şişkinliğe neden olabilir ve mide guruldamasına neden olabilir.
Gürleme seslerine şiddetli ağrı, yüksek ateş, sürekli mide bulantısı, kusma veya ishal eşlik ediyorsa, bu belirtiler altta yatan daha ciddi bir durumun işareti olabileceğinden tıbbi yardım almak çok önemlidir. Ancak çoğu durumda, ek belirtiler olmaksızın güçlü gürleme sesleri zararsızdır ve kendi kendine düzelir. Bazı diyet ayarlamaları, reçetesiz satılan gaz ilaçları veya doğal ilaçlar, karın guruldamasının rahatsız edici hale gelmesi durumunda azaltılmasına yardımcı olabilir. Sorun devam ederse veya endişeleriniz varsa, kişiselleştirilmiş rehberlik için her zaman bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.