* Bebeğin pozisyonu. Bebeğiniz büyüdükçe rahimde daha özgürce hareket edecektir. Bu bazen bebeğin hareketlerini hissedemeyeceğiniz bir pozisyonda olduğu anlamına da gelebilir.
* Amniyotik sıvı miktarı. Rahimdeki amniyotik sıvı miktarı da bebeğinizin hareketlerini ne kadar hissedebildiğinizi etkileyebilir. Amniyotik sıvının çok fazla veya çok az olması bebeğin hareket ettiğini hissetmeyi zorlaştırabilir.
* Annenin ağırlığı. Annenin hamilelik sırasında çok fazla kilo alması bebeğin hareketlerini hissetmeyi zorlaştırabilir. Bunun nedeni, ekstra ağırlığın rahim üzerine baskı oluşturabilmesi ve bunun da bebeğin hareket etmesini zorlaştırabilmesidir.
* Diğer faktörler. Bebeğinizin hareketlerini ne kadar hissedebildiğinizi etkileyebilecek diğer faktörler arasında annenin aktivite düzeyi, günün saati ve bebeğin uyku döngüsü yer alır.
Bebeğinizin ne kadar hareket hissettiğinden endişeleniyorsanız doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Doktorunuz durumu değerlendirip endişelenecek bir durum olup olmadığını tespit edebilir.
Bebeğinizin hareketlerini hissetmenize yardımcı olacak bazı ipuçları:
* Sırt üstü uzanın ve ellerinizi karnınızın üzerine koyun.
* Rahatlayın ve bebeğinizin hareketlerini hissetmeye odaklanın.
* Çırpınma, hışırtı veya tekme hissi hissedebilirsiniz.
* Birkaç dakika sonra herhangi bir hareket hissetmezseniz daha sonra tekrar deneyin.
Her bebeğin farklı olduğunu ve bazı bebeklerin diğerlerinden daha fazla hareket ettiğini unutmamak önemlidir. Bebeğinizin hareket miktarından endişeleniyorsanız doktorunuzla konuşun.