Bebeğinizi besleme sıklığınız onun yaşına, iştahına ve bireysel ihtiyaçlarına bağlı olacaktır. Bebeğinizi ne sıklıkla besleyeceğinizi belirlemenize yardımcı olacak genel bir kılavuz:
* Yenidoğan bebekler (0-3 ay): Yenidoğanların genellikle 2-3 saatte bir yemek yemeleri gerekir. Bazı yeni doğanların, özellikle yaşamın ilk birkaç gününde daha sık emzirmeye ihtiyacı olabilir.
* Bebekler (4-6 ay): Bebekler genellikle her dört saatte bir beslenme başına 3 ila 4 ons'a ihtiyaç duyar.
* Daha büyük bebekler (7-12 ay): Daha büyük bebeklerin genellikle günde üç kez katı yiyecekler (artı atıştırmalıklar) yemesi gerekir. Her öğünde yedikleri katı madde miktarı farklılık gösterir ancak çoğu bebeğin her öğünde yaklaşık yarım fincan yiyecek yemesi gerekir.
* Yeni yürümeye başlayan çocuklar (1-3 yaş): Yeni yürümeye başlayan çocukların genellikle günde üç öğün artı iki atıştırmalık yemeleri gerekir. Her öğünde yedikleri yiyecek miktarı değişecektir, ancak çoğu küçük çocuğun her öğünde yaklaşık bir fincan yiyecek yemesi gerekecektir.
Bebeğime ne kadar yiyecek vermeliyim?
Bebeğinize vereceğiniz yiyecek miktarı onun yaşına, iştahına ve bireysel ihtiyaçlarına bağlı olacaktır. Bebeğinize ne kadar yiyecek vereceğinizi belirlemenize yardımcı olacak genel bir kılavuz:
* Yenidoğan bebekler (0-3 ay): Yenidoğanlar genellikle beslenme başına 1-2 ons süt içerler.
* Bebekler (4-6 ay): Bebekler genellikle beslenme başına 3-4 ons içerler.
* Daha büyük bebekler (7-12 ay): Daha büyük bebekler genellikle öğün başına yaklaşık yarım bardak yiyecek yerler.
* Yeni yürümeye başlayan çocuklar (1-3 yaş): Yeni yürümeye başlayan çocuklar genellikle öğün başına yaklaşık 1 fincan yiyecek yerler.
Bunların sadece genel kurallar olduğunu unutmamak önemlidir. Bebeğinizi ne kadar ve ne sıklıkta beslemeniz gerektiğini belirlemenin en iyi yolu çocuğunuzun doktoruyla konuşmaktır.
Bebeğinizi beslemeye yönelik bazı ek ipuçları:
* Bebeğinizi katı gıdalarla beslemeye 4-6 ay civarında başlayın. Bu, bebeğinizin sindirim sisteminin katı gıdaları işleyebilecek kadar olgunlaştığı zamandır.
* Bebeğinize çeşitli sağlıklı yiyecekler sunun. Bu onların iyi beslenme alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olacak ve ihtiyaç duydukları besinleri almalarını sağlayacaktır.
* Ne kadar yemek istediğine bebeğinizin karar vermesine izin verin. Bebeğiniz aç değilse yemek yemeye zorlamayın.
* Sabırlı ve cesaretlendirici olun. Katı yiyecekleri yemeyi öğrenmek zaman ve pratik gerektirir. Bebeğinize sağlıklı yiyecekler sunmaya devam edin; sonunda onlardan keyif almayı öğreneceklerdir.