1. Doğum Öncesi Tarama :Hamilelik sırasında, bir kadın, doğmamış bebeğinin orak hücreye sahip olma riskini belirlemek için doğum öncesi taramadan geçebilir. Bu tarama tipik olarak orak hücre özelliğinin veya orak hücre gen mutasyonunun varlığını değerlendirmek için anneden alınan bir kan testini içerir.
2. Amniyosentez :Doğum öncesi tarama orak hücre riskinin arttığını gösteriyorsa doktor amniyosentez gibi ileri teşhis testleri önerebilir. Bu prosedür, fetüsü çevreleyen küçük bir amniyotik sıvı örneğinin alınmasını içerir. Amniyotik sıvının genetik analizi, fetüsün orak hücre hastalığına mı yoksa orak hücre özelliğine mi sahip olduğunu belirleyebilir.
3. Koryon Villus Örneklemesi (CVS) :CVS, hamileliğin erken döneminde yapılan bir başka doğum öncesi tanı testidir. Fetüsün genetik yapısını paylaşan plasentadan küçük bir doku örneğinin alınmasını içerir. Koryonik villusun genetik analizi orak hücre hastalığının varlığı hakkında bilgi sağlayabilir.
4. İnvaziv Olmayan Doğum Öncesi Test (NIPT) :NIPT, hamileliğin 10. haftası kadar erken bir zamanda yapılabilen, nispeten yeni bir doğum öncesi tarama yöntemidir. Anneden basit bir kan alımını içerir ve anne kanında bulunan hücresiz fetal DNA'yı analiz eder. NIPT, orak hücreye bağlı genetik varyasyonların varlığını tespit edebilse de tüm vakaların tanımlanmasında sınırlamalar olabilir.
Orak hücrenin doğumdan önce tespit edilmesi durumunda, ebeveynlerin bebek doğduktan sonra tıbbi bakım ve durumun yönetimi konusunda bilinçli kararlar almasına olanak sağladığını unutmamak önemlidir.