|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Aile Sağlığı | bebekler Sağlık
Sağlığı ve Hastalıkları

Fallot tetrolojisi olan bebeklerin kanında neden normal bir bebeğe göre daha fazla laktik asit bulunur?

Fallot tetralojisi (TOF), kalpteki normal kan akışını etkileyen doğuştan bir kalp kusurudur. Dört anormallikten oluşur:ventriküller arasında bir delik (ventriküler septal defekt), sağ ventriküler çıkış yolunda bir tıkanıklık (pulmoner stenoz), baskın bir aort ve sağ ventrikül hipertrofisi.

Sağ ventrikül çıkış yolundaki tıkanıklık nedeniyle akciğerlere giden kan akışı azalır. Bu, kandaki düşük oksijen seviyeleri nedeniyle cilt ve mukoza zarlarının mavimsi göründüğü siyanoz adı verilen bir duruma yol açar.

Azalan oksijen seviyelerine yanıt olarak vücut, daha fazla oksijen taşımak için daha fazla kırmızı kan hücresi üretir. Bu duruma polisitemi denir. Kırmızı kan hücrelerinin sayısının artması kanı daha kalın ve daha viskoz hale getirir, bu da pıhtılaşma ve felç gibi sorunlara yol açabilir.

Kanın artan viskozitesini telafi etmek için vücut daha fazla laktik asit üretir. Laktik asit, oksijen kullanılmadan enerji için glikozun parçalanması işlemi olan anaerobik metabolizmanın atık ürünüdür. Laktik asit üretiminin artması, kanın daha asidik hale geldiği asidoz adı verilen bir duruma yol açar.

Asidoz, kalp fonksiyonlarının azalması, kanamanın artması ve karaciğer, böbrekler ve beyinde hasar gibi bir takım sorunlara neden olabilir. Ağır vakalarda asidoz ölümcül olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır