Hamile bir kadına kızamıkçık bulaşırsa, virüs plasentadan geçerek gelişmekte olan fetüse bulaşabilir. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi doğum kusuruna neden olabilen konjenital kızamıkçık sendromu (CRS) adı verilen bir duruma yol açabilir:
- Kalp kusurları
- Göz problemleri (katarakt gibi)
- İşitme kaybı
- Zihinsel engelliler
- Büyüme geriliği
Bir kadına hamileliğin ilk üç ayında kızamıkçık bulaşırsa CRS riski en yüksektir, ancak hamileliğin ilerleyen dönemlerinde enfekte olursa yine de ortaya çıkabilir.
Kızamıkçık IgG pozitifliği, annenin kızamıkçığa karşı antikorlara sahip olduğu anlamına gelir; bu da annenin daha önce virüsle enfekte olduğunu ve artık bağışıklık kazandığını gösterir. Bu, annenin kendisinin kızamıkçık veya CRS geliştirme riski altında olmadığı, ancak hamilelik sırasında enfekte olması durumunda virüsü doğmamış bebeğine yine de aktarabileceği anlamına gelir.
Bu nedenle hamile kadınların hamile kalmadan önce kızamıkçık aşısını yaptırmaları önemlidir. Kızamıkçık aşısı kızamıkçık ve CRS'yi önlemede güvenli ve etkilidir. Hamile bir kadının kızamıkçığa karşı bağışıklığı yoksa kendisini ve bebeğini virüsten korumak için mümkün olan en kısa sürede aşı olması gerekir.