- Derinin ve göz beyazlarının sararması
- Koyu sarı idrar
- Açık renkli tabureler
- telaş
- Yetersiz beslenme
- Uyuşukluk
- Ateş
Yenidoğanlarda Sarılığın Nedenleri Nelerdir?
- Fizyolojik sarılık:Bu en yaygın sarılık türüdür ve bebeğin karaciğerinin olgunlaşmamış olması ve kırmızı kan hücreleri parçalandığında üretilen sarı bir pigment olan bilirubini işleyememesinden kaynaklanır. Fizyolojik sarılık genellikle yaşamın ikinci veya üçüncü gününde ortaya çıkar ve dördüncü veya beşinci günde zirveye ulaşır. Genellikle iki ila dört hafta içinde kendi kendine düzelir.
- Anne sütü sarılığı:Bu tür sarılığa, anne sütünde bulunan ve bilirubin düzeylerini artırabilen bir bileşik neden olur. Anne sütü sarılığı genellikle yaşamın beşinci veya altıncı günü civarında başlar ve birkaç hafta sürebilir. Genellikle zararlı değildir ve tedavi gerektirmez.
- Sarılığın diğer nedenleri şunları içerebilir:
- Karaciğer hastalığı
- Safra kesesi sorunları
- Pankreas sorunları
- Enfeksiyonlar
- Bazı ilaçlar
Sarılık Nasıl Tedavi Edilir?
Sarılığın tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Çoğu durumda fizyolojik sarılık tedavi gerektirmez ve kendi kendine düzelir. Ancak bazı bebeklerin bilirubin düzeyleri çok yüksekse tedaviye ihtiyacı olabilir. Sarılık tedavileri şunları içerebilir:
- Fototerapi:Bu, sarılığın en yaygın tedavisidir ve bebeği, bilirubini parçalamaya yardımcı olan özel bir ışık türüne maruz bırakmayı içerir.
- İntravenöz immünoglobulin (IVIG):IVIG, bilirubinin bebeğin kanından uzaklaştırılmasına yardımcı olabilecek bir kan ürünüdür.
- Değişim transfüzyonu:Bu, bebeğin kanının donör kanıyla değiştirildiği bir prosedürdür.
Doktoru Ne Zaman Aramalı
Bebeğinizde aşağıdaki sarılık belirtilerinden herhangi biri varsa derhal doktorunuzu arayın:
- Deride ve göz aklarında iki hafta sonra geçmeyen sararma
- Koyu sarı idrar
- Açık renkli tabureler
- telaş
- Yetersiz beslenme
- Uyuşukluk
- Ateş