Polikloropren kauçuk gibi metakrilik asit ve 2,3 dikloro 1,3- bütadien gibi başka monomerler ile chlororprene kombinasyonunu içeren bir polimerizasyon işlemi ile üretilir. Bu, son zamanlarda , serbest radikal emülsiyon kullanılarak gerçekleştirilmektedir rağmen , bir kez bir katyonik , anyonik ya da bir Ziegler-Natta yöntemi kullanılarak bir katalitik tepkimesidir. Normal lineer, önceden çapraz bağlanmış , modifiye edilmiş ve kükürt de dahil olmak üzere , yavaş kristalleşen polikloropren farklı sınıflarda vardır.
Yapıştırıcı
polikloropren en yaygın kullanımlarından biri gibidir bir yapışkan . Bu, her ikisi de bir çözücü ve sulu biçimde kullanılır ve uygulama laminasyon köpük yapıştırma aralıkları ve otomotiv sistemlerinde kullanmak için uzanır. Herhangi bir fikstür veya sıkma yokluğunda hemen işleme sağlar anında uygulanan bileşenlerin bağ, . Polikloropren bir yapışkan olarak kullanılır önce, çinko oksit gibi bir metal oksit ilave edilmelidir.
Avantajları polikloropren kauçuk
aşınma ve mekanik özellikler verir birkaç avantajları. Bu ozon veya oksijenli ortamlarda , diğer kauçukların için tehlikeli olan koşullara maruz kalma ile oksidasyona karşı son derece dayanıklıdır. Bu aşırı ısı yaşlanma daha az duyarlı olduğunu ve nispeten parlayıcıdır. Ayrıca, yağ, yakıt ve inorganik kimyasallar dahil olmak üzere diğer çözücüler etkilerine karşı direnç gösterir. Çeşitli substratlara tutunma kabiliyeti bir yapıştırıcı olarak kullanımına izin verir.
Dezavantajları
bir anda polikloropren kauçuk için önemli bir dezavantaj, yüksek üretim maliyeti oldu. Bu çok kaynak yoğun olduasetilen süreci yoluyla kloropren sentezi nedeniyle oldu . Asetilen ve böylece bu yana masraflarını da düşürmekte , butadien kullanımı ile değiştirilmiştir. Isı yaşlanma direnci rağmen, polikloropren bozulma yine 212 ° C. Bu oldukça yüksek bir su emme oranına sahip ve hidrokarbonlara kötü dirençli olan daha yüksek sıcaklıklarda meydana gelir. Bazı polikloropiren sınıflarda aynı zamanda düşük sıcaklıklarda kristalize .