| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı |

Sağlığı ve Hastalıkları

Yenidoğanlarda Akciğer Gelişimi

Bebeğinizin alt solunum sistemi kalbi atmaya başladıktan kısa bir süre sonra oluşmaya başlasa da, akciğerler doğumdan önce tamamen olgunlaşan son organlar arasındadır. Çoğu yenidoğan dünyaya kendi başlarına nefes almaya hazır hale gelir, ancak bazıları özellikle erken doğanlar için doğmaz. Azgelişmiş akciğerlerle donatılmış bu yenidoğanların solunum problemlerine maruz kalma olasılığı daha yüksektir. Birinci ve ikinci trimesterlerde, bronş ağacı ve ana hava yolları oluşur. Doğumdan önce, akciğerler alveol denilen küçük hava keseleri oluşturur; Akciğerleri nemli tutan ve gaz değişimini artıran yüzey aktif madde adı verilen bir yağlama sıvısı üretirler. Sürfaktan sistemi olgunlaşır ve doğana kadar gelişmeye devam eder. Bebekler doğmadan önce akciğerlerini kullanmazlar çünkü göbek kordonundan oksijen alırlar.

Özellikler

Bir bebek doğar doğmaz, kendi başına oksijeni soluyabilmelidir. Uterus kasılmaları bebeği doğum kanalından iterken, vücudun daralması, aşırı amniyon sıvısını bebeğin akciğerlerinden bastırmaya yardımcı olur. Doğum yapıldıktan sonra, bebek genellikle doğumdan sonraki 10 saniye içinde oluşan bir soluk veya ağlama şeklinde hızla nefes alır. Bu ilk soluma, akciğerlerin şişerek şişmeye neden olur ve bu, düzgün çalışmaya başlar - vücuda oksijen getirerek karbondioksit gönderir. Doğumdan sonra, daha geniş bir alveol ağı geliştirdikleri için akciğerler olgunlaşmaya devam eder.

Prematüre Yenidoğanlar

Akciğerleri yeterince gelişmeden önce doğan bebekler, solunum sıkıntısı sendromuna (RDS) yetmez. Bu durum prematüre yenidoğanlarda, özellikle 28. gebelik haftasından önce doğanlarda en yaygın olanıdır. Yetersiz yüzey aktif madde üretimi, hava keselerinin birbirine yapışmasını ve solunum problemlerine neden olan çökmesini sağlar. RDS belirtileri tipik olarak doğumun birkaç dakikasında ortaya çıkar ve nefes almada duraklamalar, mavimsi bir cildin ortaya çıkması, hızlı nefes alma ve burun deliklerinin tıkanması ve alevlenmesi gibi nefes alma güçlüğünün fiziksel belirtileri olabilir. RDS'den muzdarip olan bebekler, akciğerler kendi başlarına düzgün nefes almaları için yeterince olgunlaşıncaya kadar haftalarca gerekli olabilecek hemen ek oksijene gereksinim duyarlar.

Olgunlaşmamış akciğerlerden, erken doğumun önlenmesi son derece önemlidir. Erken doğum belirtileri yaşarsanız, doktorunuz bir amniyosentez önerebilir; Bu prosedür, doğmamış bebeğinizin akciğerlerinin ne kadar olgun olduğunu, amniyon sıvısını, akciğer yüzey aktif cismi olup olmadığını kontrol ederek belirler. Bazı durumlarda, doktorunuz doğum öncesi akciğer gelişimini artırmaya yardımcı olan ve doğum sonrası solunum problemlerini en aza indiren kortikosteroidler gibi bazı ilaçları kullanmayı tercih edebilir. , , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com